Select Page

1. A can do a piece of work in 40 days, B in 30 days & (A + B + C) in 10 days. In how many days C alone can do it.
Sol:

120ABC3412403010

∴ Cₑբբ = 12 – 3 + 4 = 5
∴ t꜀ to complete job alone = \(\frac{{120}}{{{C_{eff}}}}\) = \(\frac{{120}}{5}\) = 24 days     Answer

2. (A+B) can do a work is 6 days, while (B+C) can do the same work in 8 days. In (C+A) can do the same work in 12 days. In how many days A, B, C together complete the whole work also find their individiual completion time.
Sol:

144A + BB + CC + A6812241812

∴ 2(A + B + C)ₑբբ = 24 + 18 + 12
(A + B + C)ₑբբ = 27 ⟹ time to complete work = \(\frac{{144}}{{27}}\) days      Answer

Aₑբբ = 27 – 18 = 9 ⟹ time to complete work = \(\frac{{144}}{9}\) = 16 days      Answer
Bₑբբ = 27 – 12 = 9 ⟹ time to complete work = \(\frac{{144}}{15}\) = 9.6 days    Answer
Cₑբբ = 27 – 14 = 3 ⟹ time to complete work = \(\frac{{144}}{3}\) days = 48 days    Answer

3. A takes 9 days to finish a job while B takes 27 days to finish the same job. Find the ratio of their efficiencies ?
Sol:

A B9 2727 : 93 : 1 AnswerTime to complete jobRatio of efficiency

4. A is thrice as efficient as B and A takes 40 days to do a job, then in how many days B can finish the same job.
Sol:

A B3 : 140 : = 120 daysETimeTotal work120120

5. A is thrice as efficient as B and therefore able to finish a job in 100 days less than B. Find the time in which A and B can complete the work individually & in how many days they can complete the work , working together ?
Sol:

A BETimeTotal work3 : 1() 3() = ∴ A's time = 50B's time = 150 AnswerAlternatively:A B3 : 11 : 3Eff.time ∝ Eff.difference = 2 unit100×5050 days150 days×50×501503150150ABT AnswerAnswer

6. A can do a piece of work in 20 days. B is 25% more efficient than A. Find the number of days taken by B to do the same piece of work.
Sol:

A B25% = 5 : 4 Eff.4 : 5 Time20×525 days Answer

7. A can complete a work in 10 days, B in 12 days and C in 15 days. All they began the work together but A had to leave the work after 2 days of starting & B leaves 3 days before the completion of the work. How long did the work last ?
Sol:

A B C10 12 1560654Method(1):||A + B + CB + CC2 days3 daysAB

∴ \({t_{B + C}} = \frac{{18}}{{5 + 4}}\) = 2 days
∴ total time = 2 + 2 + 3 = 7 days       Answer

Method(2):
Total time = \(\frac{{60 – 2 \times 6 + 5 \times 3}}{{5 + 4}}\)
7 days       Answer

8. A can finish a work in 15 days and B can do it in 60 days. After A had worked for 5 days, B also joined A to finish the remaining work. Remaining work will be finished in how many days.
Sol:

A B15 606041|AA + B5 daysRemaining work= 60 - 20 = 404Eff.work20

time required to finish Remaining work = \(\frac{{40}}{{4 + 1}}\)
8 days         Answer

9. A can do a piece of work in 15 days. He started the work & left after some days when 20% work was done. After it B joined and completed the work in 20 days. In how many days A & B can complete the whole work.
Sol:
∴ 80% work is done by B in 20 days
\(\frac{{20}}{{80\% }} \times 100\% \) = 25 days     Time to complete work for B

A B15 257553∴ T Answer

10. A alone can complete a work in 14 days and B alone in 18 days. Starting with A they work on alternate days. The total work will be completed in how many days.
Sol:

A B14 1812697A.B.A.B................Eff. 9 7Time in 1 1daysWork 9 7+16 work in 2 dayswork days 16 2 11214×7Remaining work = 126 - 112 = 14

Now A wil come & do 9 work in 1 day so till now 14 + 1 = 15 days have passed
Now B will come & do remaining work (6) in \(\frac{6}{7}\) days.
∴ total number of days to complete work = 15 + \(\frac{6}{7}\)
\(15\frac{6}{7}\) days          Answer