91.There are two candidates. One of the candidates secured 30% of votes and got defeated by the other candidate by 400 votes. Find the total number of votes.
Sol:
∴ total votes = 100 unit = 100 × 100 = 10000 Answer
92. In a class 20% of the students are girls. 20% of the girls and 80% of the boys voted for me. Then what was the % of votes that i got ?
Sol:
required % = \(\frac{{20\% \times 20\% + 80\% \times 80\% }}{{20 + 80}}\) = 68% Answer
93. In an election two candidate participated, 10% voter did not vote, 3600 votes declared invalid & the winner get 65% of valid votes and he win by 2700 votes. Find Voting List.
Sol:
⟹ x = 140
∴ voting list has = 100x = 100 × 140 = 14000 votes Answer
94. \( \boldsymbol{\frac{2}{5}} \) of the voters promise to vote for A and the rest promised to vote for B. Of these, on the last day 15% of the voters went back of their promise to vote for A and 25% of voters went back of their promise to vote for B. a lost by 300 votes. then what will be the total number of voters ?
Sol:
95. A salesman gets 10% commission on the total sales and an extra bonus of 2.5% on the sale above Rs. 10000. If he earns 2700 rupees. Find the total sale.
Sol:
⟹ 10x + \(\frac{{100x – 10000}}{{40}}\) = 2700
⟹ 400x + 100x – 10000 = 108000
500x = 118000
∴ 100x = 23600 ⟵ total sales Answer
96. Amit gets a commission of 54% upto the sell of Rs. 10000 and above this he gets 4% commission on the sale. If after deducting his commission he deposits Rs. 31100 to the company. Find his total sale.
Sol:
⟹ x – 500 – \(\frac{{4x}}{{100}}\) + 400 = 31100
\(\frac{{96x}}{{100}}\) = 31200
∴ x = 32500 Answer
97. A salesman is hired on the condition a job saying that he will be given 6% commission on sales done by him. But later on it was decided that he will be given a monthly salary of 1500 Rs. and every month 3% commission will be awarded on sales above Rs. 1650. If in second case his earnings are Rs. 1650 less than earliear, then find his monthly sales.
Sol:
Let monthly sales = 100x
∴ 100x × 6% – (1500 + (100x – 1650) × 3%) = 1650
6x – 1500 – 3x + 180 = 1650
3x = 2970
x = 990
∴ total sales = 100x
= 100 × 990
= 99000 Answer
98. If 1 litre of water is added to 5 litre of alcohol water solution containing 40% alcohol strength. What will be the strength of alcohol in the new solution ?
Sol:
∴ Strength of new solution = \(\frac{2}{{(3 + 1) + 2}} \times 100\)
= \( \boldsymbol{33\frac{1}{3}} \)% Answer
99. If 60 litre of water is evaporated on boiling from 150 litres of salt solution containing 6% salt. What will be the % of salt in the remaining solution ?
Sol:
∴ required % = \(\frac{9}{{9 + 81}} \times 100\) = 10% Answer
100. A vessel has 80 litres solution of acid and water having 80% acid. How much water be added to make it a solution in which acid forms 16% ?
Sol:
\(\frac{{64}}{{64 + (16 + x)}} \times 100 = 16\)
400 = 80 + x
x = 320 litre Answer