Select Page

1. If \(62\frac{1}{2}\)% of a number is added with itself then the result becomes 1560. Find the original number.
Sol:

% Resultoriginal number+1560

⟹ 5 + 8 = 13 ⟶ 1560
                  1 ⟶ 120
∴ original number = 8 × 120 = 960      Answer

2. If \(37\frac{1}{2}\)% of a number is subtracted from itself then the result becomes 10500. Find the original number.
Sol:

% Resultoriginal number-510500121000∴ 821000 × 8 = 16800 Answer

3. If \(16\frac{2}{3}\)% of a number is added with itself then the result becomes 15684. Find the original number.
Sol:

% Resultoriginal number+756841812∴ 66 × 812 = 4862 Answeroriginal number

4. If \(157\frac{1}{7}\)% of a number is subtracted from itself then the result becomes -2032. Find the original number.
Sol:

% Resultoriginal number-- 4- 20321508∴ 77 × 508 = 3556 Answeroriginal number

5. If \(11\frac{1}{9}\)% of a number is added with itself then the result becomes 1800. Find the original number.
Sol:

% Resultoriginal number+1018001180∴ 99 × 180 = 1620 Answeroriginal number

6. What is 10% of 40% of 75% of 90.
Sol:
\(\frac{1}{{10}} \times \frac{4}{{10}} \times \frac{3}{4} \times 90\)
 = \(\frac{3}{{10}} \times 9\)
= \(\frac{{27}}{{10}}\) 
2.7           Answer

7. If 10% of (A + B) = 30% of (A – B) then find A:B.
Sol:
10% × (A + B) = 30% × (A – B)
\(\frac{1}{{10}}\)(A + B) = \(\frac{3}{{10}}\)(A – B)
A + B = 3A – 3B
⟹ 4B = 2A
⟹ \(\frac{A}{B} = \frac{4}{2}\)
2:1        Answer

8. 25% of what number is 40.
Sol:

40original number14044 × 40 = 160 Answer

9. If 72 is added in a number then number becomes \(57\frac{1}{7}\)% of itself. Find the number.
Sol:

original number- 37217 × (-24) = - 168 Answer-- 24∴ 7

10. If 1953 is added in a number then number becomes \(444\frac{4}{9}\)% of itself. Find the original number.
Sol:

formed numberoriginal number-311953163∴ 99 × 63 = 557 Answeroriginal number