Select Page

1. 15 litres of a mixture of milk and water in the ratio 2:1, the amount of milk added to the mixture so as to have milk and water in the ratio 5:2 ?

Solution:-

In 15L of mixturemilk = water = 20 + 2x = 25 ⟹ AnsAlternatively: -Milk Water 2 1 5 2 13(2+1) ⟶ 151 ⟶ 5water quantity sameAnswer

2. 72 litres of a mixture contains milk and water in the ratio of 27:5. How much more water is to be added to get a mixture containing milk and water in the ratio 3:1 ?
Solution:-

Milk Water 27 5 3 1279427 + 5 721Ans

3. A mixture contains milk and water in the ratio 5:1, on adding 5L of water the ratio of milk and water becomes 5:2. Find the quantity of milk in the mixture?
Solution:-

milk = 5x
water = x
\(\frac{{5x}}{{x + 5}} = \frac{5}{2}\)
10x = 5x + 25
x = 5
∴ milk = 5×5 = 25L     Ans

 

Alternatively:Milk Water 5 1 5 25×51⟶5= 25 Ans

4. Nickel and copper are in the ratio 5:3 in 264 gm of an alloy. How much gram of copper be added to make the ratio 3:5 ?
Solution:-

Nickel Copper5 33 5151592516(15 + 9) 2641 1116×11 = 276 gmAns

5. An alloy contains copper, zinc and nickel in the ratio of 5:3:2. The quantity of Nickel that must be added to 200 kg of this alloy to have the new ratio 5:3:3.
Solution:-

Copper Zinc Nickel 5 3 2 5 3 3(5+3+2) 12002011 × 2020 KgAns

6. Two numbers are in the ratio 2:3. If 3 is subtracted from the first and 3 is added to the second the ratio becomes 1:2. Then find the sum of the numbers.
Solution:-

Let 1ˢᵗ number = 2x
& 2ⁿᵈ number = 3x
\(\frac{{2x – 3}}{{3x + 3}} = \frac{1}{2}\)
⇒ 4x – 6 = 3x + 3
⇒ x = 9
∴ 1ˢᵗ number = 2×9 = 18
& 2ⁿᵈ number = 3×9 = 27
∴ Sum of two numbers = 18 + 27
45 Ans

7. A trader has 50 kg of rice, a part of which he sells at 28% profit and rest at 12% loss. On the whole his loss is 8%. What is the quantity sold at 28% profit and that at 12% loss ?
Solution:-

Rice PartRice Part28%-12%436-8%:19:1050151×5= 59×5= 45Ans

8. Four vessels of equal size contains mixture of milk & water. The concentration of milk in four vessel is 60%, 70%, 75%, 80% respectively. If all the four mixtures are mixed then find th ratio of milk to water in the resultant mixture ?
Solution:-

M W3 2M W7 3M W3 1M W4 112 814 615 516 4425460% = 70% = 75% = 80% = 20L20L
 quantity of milkwater=12+14+15+168+6+5+4 =5723

     Ans

 

 

 

 

 

 

9. A 49 litres cylinder contains a mixture of oxygen and nitrogen, the volume of oxygen being 49% of total volume. A few litre of the mixture is released and an equal amount of nitrogen is added. Then the same amount of mixture as before is released and replaced by nitrogen for the second time. As a result the oxygen content becomes 25% of the total volume. How many litres of mixture is released each time?
Solution:-

⟹   x = 147    Ans

10. There are two vessels of equal capacity one full of milk and second one-third full of water. The second vessel is then filled up by the first, the contents of the second are then poured back into the first till it is full and then again the contents of the first ar poured in the second till it is full. What is the proportion of milk in the second vessel ?
Solution:-

Assume vol. of each vessel 18L.
1ˢᵗ case: When \(\frac{2}{3}^{rd}\) of 1ˢᵗ vessel i.e.\(\frac{2}{3} \times 18 = 12L\) milk is poured in 2ⁿᵈ vessel

1 vessel 2 vesselm m : w6 12 : 6

2ⁿᵈ case: When \(\frac{2}{3}^{rd}\) of the second vessel is poured in 1ˢᵗ vessel.

milk = 12 × = 8Lwater = 6 × = 4L
1 vessel 2 vesselm : w m : w6 + 8 : 4 4 : 214 : 4 4 : 2

3ʳᵈ case: When \(\frac{2}{3}^{rd}\) of the first vessel is poured in 2ⁿᵈ vessel.

milk = 14 × = water = 4 × =
1 vessel 2 vesselm : w m : w14 - : 4 - 4 + : 2 + : : 14 : 4 40 : 14 7 : 2 20 : 7

∴ In 2ⁿᵈ vessel m : w = 20 : 7
∴ Proportion of milk in final mixture = 20 : 20 + 7 = 20 : 27      Ans