Select Page

61. A man spents \( \boldsymbol{33\frac{1}{3}} \)% of his salary on item of daily use and \( \boldsymbol{37\frac{1}{2}} \)% of the remainder on house rent. After that he is left with 3900 Rs. How much is his salary ?
Sol:
spent ⟶ \( \boldsymbol{33\frac{1}{3}} \)% ⟶ \(\frac{1}{3}\) ⟹ saves ⟶ \(\frac{2}{3}\)
spent ⟶ \( \boldsymbol{37\frac{1}{2}} \)% ⟶ \(\frac{3}{8}\) ⟹ saves ⟶ \(\frac{5}{8}\)

3 82 5241039001390∴ salary = 24 × 390 = 9360 Rs. Answer

62. If monthly salary of an employee is increased by \( \boldsymbol{3\frac{5}{8}} \)%, he gets Rs. 580 more. What is his monthly salary ?
Sol:

580monthly salary800 × 2016000 Answer120

63. A man spents 60% of his income. His income increased by 30% and he increased his expenditure by \( \boldsymbol{16\frac{2}{3}} \)%. His saving then will be increased by how much percent ?
Sol:

Income Exp. Saving30% 16100 60130 704060+30%+16 Answer

64. A man received an annual salary of Rs. 5720 in the year 2023. This was \( \boldsymbol{57\frac{1}{7}}\)% more than his salary in year 2022. What was his salary in year 2022 ?
Sol:

Year 2022 Year 2023711+%5720520×5203640 Answer

65. Out of his total Income, Amit spents 20% on item of daily use and 70% of the rest on house hold expenses. If he saves 8400 Rs., then what is his total income ?
Sol:

20% = 70% = Exp.IncomeIncomeExp.Income Saving5 410 350 12840017003500 Answer

66. The total income of A, B and C be Rs. 260. If they spends 70%, 75% and 80% respectively and the ratio of their saving be 9 : 5 : 3. Then find the income of B ?
Sol:

SpendSavingA B C70% 75% 80%30% 25% 20%∴ 30% A = 9 25% B = 5 20% C = 3A = 30 B = 20 C = 15

& Given that    A + B + C = 260
∴ 30x + 20x + 15x = 260
x = 4
∴ income of B = 20x = 20 × 4 = 80          Answer

67. Ankit saves 40% of his monthly salary. If his monthly expenditure is 6000 Rs. Then what will be his monthly saving ?
Sol:

Saving40%Exp.60%60001%100

∴ monthly salary = 100% = 100 × 100 = 10000
& monthly saving = 40% = 40 × 100 = 4000        Answer

68. A reduction of 30% in the price of sugar enables a person to obtain 9 kg more sugar for Rs. 105. Then what was the price per kg of sugar before reduction ?
Sol:

30% = Initial FinalPriceConsumption1077103 unit = 9 1 unit = 3

∴ initial consumption = 7 × 3 = 21 kg
∴ initial price = \(\frac{{105}}{{21}}\) = Rs.5/kg         Answer

69. A reduction of 20% in the price of an banana enables a man to buy 10 banana more for Rs. 54. Then what will be the reduced price of banana per dozen ?
Sol:

20% = Initial FinalPriceConsumption54451 unit = 10 banana = dozens

∴ 1 unit = \(\frac{5}{6}\) dozen
new quantity = 5 × \(\frac{5}{6}\) = \(\frac{25}{6}\) dozen
new price = \(\frac{{54}}{{\left( {\frac{{25}}{6}} \right)}}\) = 12.96 Rs./dozen        Answer

70. A book consists of 40 pages, 30 lines on each page and 35 haracters on each line. If this content is written in another book consisting of 60 lines and 40 characters per line, then the required number of pages will how be how much percent less than the previous pages ?
Sol:
Total number of character in Book1 = Total number of character in Book2
⟹ 40 × 30 × 35 = p × 60 × 40
p = 17.5 ⟹ p = 18 ( Since pages will always be integers)
So required % = \(\frac{{40 – 18}}{{40}} \times 100\) = 55%     Answer