Select Page

51. If a man’s salary is 25% more than that of Naman, then how much percent is Naman’s salary less than that of 
Aman ?
Sol:

25% = +5Aman's SalaryNaman's Salary

∴ required % = \(\frac{{4 – 5}}{5} \times 100 = – 20\% \)
Hence Naman’s salary is 20% less than that of Aman.         Answer

52. The price of rice rises by 20%. By how much percent should the consumption of rice be reduced so that the expenditure does not change.
Sol:

Price × Consumption = Expenditure5 66 53030

∴ required change in consumption = \(\frac{{5 – 6}}{6} \times 100\)
= \( \boldsymbol{16\frac{2}{3}} \)%
i.e. consumption should be reduced by \( \boldsymbol{16\frac{2}{3}} \)%     Answer

53. If the duty of an article is reduced by 60% of its present rate, By how much percent must its consumption increase in order that the revenue remain unaltered ?
Sol:

duty × consumption = revenue5 22 51010

∴ required percent = \(\frac{{5 – 2}}{2} \times 100\) = 150%        Answer

54. A number is first decreased by 20%. The decreased number is then increased by 20%. The resulting number is less than the original number by 40. Find the original number.
Sol:
Method(i):
net % change = 20 – 20 – \(\frac{{20 \times 20}}{{100}}\)
-4% (i.e. 4% decrease)       Answer

Method(2):20% = I 2 Result5 56 42524∴ net % change = = - 4% Answer

55. A number is first decreased by 20%. The decreased number is then increased by 20%. The resulting number is less than the original number by 40. Find the original number.
Sol:

20% = I 2 Result5 54 625 × 4024∴ net % change = = - 4% Answer1 unit401000 Original number Answer

56. If the price of an article is first decreased by 20% and then increased by 25%. Then find the net percentage change.
Sol:

20% = I 2 Result5 44 52020There is not net change Answer025% =

57. If the price of an article is first increased by 20% and again increased by 10%. If the last increased price Rs. 198 then what was the original price.
Sol:

20% = I 2 Result5 106 11506619810% = 1 unit3∴ original price = 3 × 50 = 150 Answer

58. If the length, breadth and height of a cube are decreased, increased, increased by 5%, 10% and 20% respectively. Then what will be the impact on the volume of cube.
Sol:

Length Breadth Height Volume20 1019 115610001254+254∴ required % change on volume = = 25.4% Answer

59. While measuring the length of a rectangle it has been taken in 40% excess and its breadth was measured 40% less. Find the percentage change in its area.
Sol:

Length Breadth Area5 57 32521= - 16%i.e. 16% decrease in area. Answer

60. Ram saves 15% of his salary while Shyam saves 32%. If both get the same salary and Shyam saves 2240 Rs. then what is the saving of Ram ?
Sol:
Shyam’s saving    32% ⟶ 2240
                             1% ⟶ 70
∴ Shyam’s salary 100% ⟶ 100 × 70 = 7000 
which is equal to Ram’s salary (Given)
∴ Ram’s salary = 7000
∴ Ram’s saving = 7000 × 15% = 1050         Answer